Overig Nieuws

Onrust over ‘haram’ M&M’s

Onrust over ‘haram’ M&M’s

February 16th, 2019

Er is een bom losgebarsten over M&MR;s. De met chocola omhulde nootjes zijn niet halal. Maar waarom? Er zit toch geen alcohol in?

Op Twitter werd de vraag gesteld of M&MR;s geschikt zijn voor vegetariërs. Waarop de Britse afdeling van de producent zei: “Hi there, we’re sorry to tell you that no M&M’s that we sell in the UK are suitable for vegetarians.” Dat zette ene Mozamil Sadat aan het denken, en hij vroeg of ze wel halal zijn. De reactie daarop was negatief: “M&MR;s are not suitable for a Halal diet.”

Er stroomden veel reacties binnen. Er werd met ongeloof gereageerd en sommige mensen dachten dat het een grapje was. Er zijn mensen die vroegen of er alcohol in zat. De waarheid is misschien nog schokkender. Het probleem is namelijk de kleur.

Kleurstoffen zijn er in alle soorten en maten. Om roze of rood te maken, wordt vaak gebruik gemaakt van Karmijn, dat is een hulpstof die ook wel bekendstaat onder de naam E120 en dus een Europees goedgekeurde hulpstof is. Karmijn wordt uit de schilden van luizen. Men heeft duizenden schildluizen gedroogd in de brandende zon waarna de kleurstof uit hun rug wordt geperst. Dat wordt gebruikt om een roze of rode kleur te geven aan producten waar dat van nature niet zo is.

Karmijn zit overigens ook in producten zoals bijvoorbeeld rode lippenstift en Fristi.

Facebook Comments