Overig Nieuws

‘Nieuwe’ rage Fidget Spinners: om gek van te worden

‘Nieuwe’ rage Fidget Spinners: om gek van te worden

May 21st, 2017

Van tevoren weet je nooit of speelgoed een rage gaat worden. Miljoenen kinderen (maar zeker ook volwassenen) spelen ermee: fidget spinners. Kleine ronddraaiende objecten, waar je eigenlijk helemaal niets mee kunt, maar waar je uren plezier van kunt hebben. Met jezelf, of in groepen.

Vroeger hadden we de flippo’s, jojo’s en zelfs armbandjes, maar nu lijkt de fidget spinner de volgende rage uit die reeks. De musthave van dit jaar is bijna overal in Nederland uitverkocht. Reden voor groothandelaren om nieuwe voorraden per vliegtuig uit China te laten komen. “Het is erg lastig om in te schatten hoeveel je moet inkopen,” zegt een woodvoerder voor ondernemers in de speelgoedbranche. “Je kunt er als ondernemer heel veel geld mee verdienen, maar je kunt ook overblijven met een grote voorraad. Dat is toch een gok.”

Een fidget spinner kost al snel 5 euro in de winkel. De inkoopprijs is ongeveer 50% minder, en bij grote aantallen waarschijnlijk nog minder. Koop je ‘m zelf in China, dan betaal je net 3 euro. Dan moet je er wel iets langer op wachten. Hoewel, als ze in Nederland uitverkocht zijn, kun je ze net zo goed zelf kopen van een Chinese webwinkel.

Maar voor veel Nederlandse ondernemingen is het onmogelijk aan de handspinners te komen. “We hebben ze nu bij verschillende firma’s besteld, maar de leveringen worden steeds uitgesteld”, zegt José van der Zand van groothandel Van der Zand. “En als we een levering krijgen, moeten we die verdelen onder onze klanten. We kunnen niet voldoen aan de volledige vraag.”

Ook Ton Poot van speelgoedwinkel De Wissel heeft de boot gemist. “Vorige week kwam er een rits kinderen binnenrennen voor fidget spinners. Ik wist niet eens wat het waren.” Hij heeft inmiddels bijna 150 stuks besteld, die naar verwachting na het weekend worden geleverd.

Facebook Comments