Overig Nieuws

16-jarig meisje overleden door tampon

16-jarig meisje overleden door tampon

April 13th, 2013

Een tienermeisje in Belgie is vorige maand overleden door een bizarre ziekte. Katia uit Namen is overleden aan ‘tamponziekte’.

Volgens familie leek het meisje vorige maand griep te krijgen. “Mijn zus had al enkele dagen lichte koorts. We waren niet echt ongerust en dachten dat het wel zou overgaan. Maar plots verslechterde haar toestand fel,” zegt haar zus. “We gingen meteen naar de Eerste Hulp. Na veel testen en twee operaties zeiden de artsen dat Katia een gynaecologisch probleem had, maar ze wisten nog niet precies welke.”

Na haar overlijden op 12 maart stelde dokters een onderzoek in naar de oorzaak van haar dood. De uitslag: ze blijkt te zijn overleden aan het ‘toxische shocksyndroom’. Dat is een infectie veroorzaakt door de Staphylococcus aureus-bacterie. Het Belgische meisje liep al twintig uur met dezelfde tampon rond, waardoor vaginaal vocht zich had opgehoopt in de volgezogen tampon en deze een broedplaats voor bacteriën werd.

Deze ziekte, in de volksmond ‘tamponziekte’ genoemd, kent slechts in vijf procent van de gevallen een dodelijke afloop. De benaming toxische shocksyndroom komt omdat het lichaam eerst in shocktoestand raakt. Omdat deze ziekte een wisselend verloop kent, wordt deze lang niet altijd geconstateerd.

“Een domme ziekte heeft mijn zus geveld,” zegt zus Melanie. “Dit is gewoon onrechtvaardig. Ik geloofde vroeger in God, maar nu hij mijn zusje afgenomen heeft, geloof ik niet meer.”

Facebook Comments

Mobile & Tablets