Overig Nieuws

Justitie jaagt op bezoekers Geenstijl

Justitie jaagt op bezoekers Geenstijl

June 30th, 2015

Justitie heeft een klopjacht geopend op drie bezoekers van Geenstijl. De weblog van TMG wordt door officier van justitie Velleman gesommeerd om naam, adres en woonplaatsgegevens inclusief IP-adressen van drie bezoekers te overhandigen.

Deze OvJ heeft ervaring met dit soort praktijken. Eerder werd cartoonist Gregorius Nekschot op deze manier al ‘ontmaskerdR;. Kort daarna stopte hij met tekenen. Nu zijn de discussiefora gebruikers dus aan de beurt in de strijd om de vrije meningsuiting aan banden te leggen.

Aanleiding voor de sommatie is een onderzoek naar opmerkingen van het drietal op het interactieve medium onder nieuwsopinies over ‘Dramnegers eisen sorry voor slavernijnegers’, ‘Google zoekt negers’ en ‘Facepalm: bodemprocedure tegen Zwarte Piet’ in 2013 en 2014.

Mogelijk voelt Justitie zich gesterkt door de recente uitspraak waarin Facebook werd gesommeerd om gegevens over een uploader van wraakporno te overleggen. GeenStijl heeft laten weten de geëiste data niet te willen verstrekken.

Met het publiceren van deze sommatie en het noemen van de gebruikersnamen is GeenStijl waarschijnlijk ook in overtreding met een andere sommatie, namelijk die van geheimhouding van informatie in belang van het onderzoek.

Facebook Comments