Overig Nieuws

Internetmonster Jelle S. wordt alsnog vervolgd door OM

Internetmonster Jelle S. wordt alsnog vervolgd door OM

December 28th, 2019

De 18-jarige Jelle S. wordt vervolgd voor de ddos-aanvallen die hij begin heeft uitgevoerd.

De aanvallen waren onder meer op de Belastingdienst, Tweakers en de websites van verschillende banken. Destijds vond Jelle S. dat stoer. “Hartstikke grappig als een bank platgaat door een die je zelf initieert,” zei hij destijds. “Banken horen het gewoon goed voor elkaar te hebben, dus dat is een leuk target om plat te krijgen. Vooral omdat veel mensen er dan ook last van hebben.”

Het 18-jarige internetmonster werd op 5 februari gearresteerd nadat hij in onder andere de ING, Rabobank en ABN Amro aanviel. De banken deden aangifte.

Tweakers deed uitgebreid onderzoek en lokte Jelle in de val. Toen Tweakers de uitkomsten van dat onderzoek wilde delen, werd duidelijk dat Jelle een dag eerder al was gearresteerd.

De vervolging is bijna twee jaar na de aanvallen. En het gaat nog wel een tijd duren om de hele zaak af te ronden. “Hij moet nog gedagvaard worden en we hebben niet zo’n grote bezetting: we hebben maar één cyberofficier in dienst. Daar komt ook nog bij dat het een ingewikkelde zaak is. Het kan dus nog wel even duren.”

bunq
Het was niet de eerste keer dat Jelle S. foute dingen deed. In 2017 viel Jelle ook bunq al aan. In september kwamen zij Jelle op het spoor nadat hij zich zelf bij de bank meldde. “Hij bood oprecht zijn excuses aan.” Ali Niknam, de eigenaar van de bank, doet geen aangifte. “Die jongen kon een jaar celstraf krijgen. Dat zou zijn toekomst verknallen.”

Maar in november beginnen de aanvallen opnieuw. “Ze waren direct vrij heftig,” aldus Niknam. Jelle doet stoer, en dat maakt hem slordig. Op het forum van de bank was een gebruiker die heel snel reageerde toen de app trager werd. De bank bekeek de IP-adressen van die gebruiker. Niet veel later krijgen ze tips binnen over chatkanalen waar de dader, Jelle S, in zou zitten en de aanvallen zou bespreken.

Niknam stuit zelfs op een mailadres. “Op een vrijdagavond was ik de aanvallen helemaal zat en heb ik R;m gemaild: ‘En nu nokken want we willen slapen’. Vijf minuten later begon het weer.” Nu deed bunq wel aangifte.

Facebook Comments