Overig Nieuws

Getir verweert zich in rechtszaal tegen besluit Amsterdam

Getir verweert zich in rechtszaal tegen besluit Amsterdam

July 6th, 2022

Hoewel Getir laat zien dat zij open staan voor input vanuit de gemeente, blijkt dat de gemeente zijn oordeel al klaar heeft staan en niet wil praten. Getir zal en moet zijn deuren sluiten. Dat schrijft AT5.

Flitsbezorger Getir spande een rechtszaak aan tegen de hoofdstad omdat het bedrijf zijn deuren moet sluiten van de gemeente. De flitsbezorger zorgt voor teveel overlast en de ruimte die zij gebruiken voldoet niet aan het bestemmingsplan. Vandaag konden beide partijen uitleg komen geven in de rechtszaal.

De ruimte die Getir gebruikt in volgens het bestemmingsplan alleen bedoeld voor de detailhandel, winkels. Dat Getir er een winkel van heeft gemaakt, doet er volgens de gemeente niet toe. Volgens de gemeente is het een ‘trucje’ om minder op een distributiecentrum te lijken.

Getir zegt te werken om aan de voorwaarden van de gemeente tegemoet te komen. “Klanten kunnen kiezen of ze online bestellen, afhalen of fysiek naar de winkel gaan,” zegt de advocaat van het bedrijf. “Er een openbaar toegankelijke winkel van gemaakt en daarmee voldoen we aan de criteria van het bestemmingsplan.”

De advocaat vergelijkt het met een bakker. “Bij de toonbank kunnen klanten zelf kijken naar onze producten, ze vergelijken en via een tablet in een winkelmandje plaatsen. Dan verzamelt een medewerker de producten, rekent de klant ze af en neemt ze mee. Dat niet anders dan bij bakkers en slagers. Daar hoef je de producten ook niet zelf te pakken.”

Maar dat hele idee wilde er bij de gemeente niet in. “Het staat pas sinds eergisteren op de website dat producten ook in de winkel gekocht of afgehaald kunnen worden. Het een verzonnen oplossing voor deze locatie. Ten opzichte van het geheel van de bedrijfsvoering is het zo klein dat het ondergeschikt is aan het hoofdgebruik: logistiek brengen van goederen aan personen.”

Als de rechter besluit dat de darkstore inclusief winkel toch mag blijven in De Pijp, moet Getir zich ook houden aan de regels voor detailhandel. Dan moet de winkel ook sluiten om 22:00 uur.

De rechter neemt binnen de komende twee weken een besluit. Tot die tijd blijft Getir open.

Facebook Comments