Overig Nieuws

Tweede Kamer wil uitzondering van terrassen voor coronatoegangsbewijs

Tweede Kamer wil uitzondering van terrassen voor coronatoegangsbewijs

1 month ago

In de Tweede Kamer wordt vanavond gestemd op eerder ingediende moties omtrent de invoering van het nieuwe coronabeleid.

Het kabinet wil dat de terrassen, cafés en vanaf 25 september alleen nog toegankelijk zijn met een toegangspas. Zo’n pas krijg je alleen als je bent gevaccineerd, je laat testen of een bewijs van herstel hebt na een eerdere test. De Tweede Kamer wil dat niet.

Een meerderheid gaf vandaag aan dat ze een uitzondering willen voor terrassen. “Straks kan je in het park gewoon samen zitten en op een terras ernaast moet je een QR-code laten zien,” zegt D66-kamerlid Jan Paternotte. De motie kan rekenen op een meerderheid.

Ook bij Forum voor Democratie, BBB, SP, ChristenUnie en PvdA klinkt kritiek op de brede inzet van het coronabewijs. ChristenUnie noemt het ‘zorgelijk’ en de SP ziet vooral privacybezwaren.

Demissionair premier Mark Rutte vindt het zelf ‘onverstandig’ om onderscheid te maken tussen binnen en buiten. Volgens hem wordt de handhaving lastig: “e moet naar de wc, of even naar binnen om te betalen, dan moet je alsnog het bewijs tonen. Of als het gaat regenen, duikt iedereen naar binnen. Het wordt voor handhaving niet makkelijker als we onderdelen snijden het pakket.”

Als de motie wordt aangenomen is de kans groot dat het voor bezoekers alsnog mogelijk wordt om zonder coronatoegangsbewijs op het terras te zitten.

Facebook Comments

Mobile & Tablets