Music News

Broederliefde niet welkom op Bevrijdingsfestival

Broederliefde niet welkom op Bevrijdingsfestival

March 7th, 2020

Broederliefde is op 5 mei niet welkom op het Bevrijdingsfestival in Zoetermeer. Wethouder Margreet van Driel van Citymarketing en Evenementen heeft het afgeblazen.

In 2017 zagen de leden van Broederliefde ook al af van optredens bij een aantal bevrijdingsfestivals, waar ze zouden optreden als Ambassadeur van de Vrijheid. Aanleiding hiervoor was een filmpje waarin rapper Emms antisemitische leuzen roept in het stadion van Feyenoord. Ook dit keer is de groep daardoor niet welkom.

We begrijpen het, maar we vinden het wel jammer. Het betreft een incident uit 20. Broederliefde heeft spijt betuigd en sindsdien op diverse bevrijdingsfestivals opgetreden,” aldus de organisatie van het festival in Zoetermeer.

De wethouder is stellig: “Ik wil geen enkele controverse rondom dit belangrijke evenement in de stad,” zegt van Driel tegen Omroep West. “2020 is ook nog eens een bijzonder jaar. We vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Sindsdien leven we samen in vrede, in een vrij en democratisch land. Het bevrijdingsfestival moet een feest zijn voor iedereen, ongeacht aard, afkomst of religie.”

En daarmee snijdt de wethouder zich nu door de vingers: Broederliefde hoort waarschijnlijk niet bij die ‘iedereen’.

“Vier jaar geleden vond het beruchte incident plaats. Nu – vier jaar later – worden we nog steeds uitgemaakt voor antisemieten en zijn we niet welkom om te spelen op het bevrijdingsfestival van Zoetermeer,” schrijft Broederliefde op Instagram. “Het Centraal Joods Overleg vond het niet door laten gaan van ons optreden in 2017 zelfs een gemiste kans, omdat het kon laten zien dat verzoening mogelijk is. Het gebeurde in een opwelling in de euforie van een bekerwedstrijd. Dat maakt het zeker niet goed, daarom hebben we ook onze excuses aangeboden.”

Facebook Comments