Overig Nieuws

Staatsgreep in Turkije, leger claimt macht

Staatsgreep in Turkije, leger claimt macht

July 16th, 2016

Het militaire in Turkije is massaal de straat opgegaan om de macht te claimen op het land. Dit meldt het leger vlak nadat premier Binali Yildirim melding had gemaakt van een poging tot een coup.

Het leger grijpt naar de macht om naleving van de grondwet af te dwingen en omdat de regering de democratie zou hebben uitgehold. De coupplegers beloven mensenrechten te respecteren en alle banden met het buitenland te handhaven.

Er rijden tanks door het land, vliegvelden zijn afgesloten en er wordt geschoten op straat. Er zijn duizenden aanhangers van Erdogan de straat opgegaan om te protesteren. De Turkse zender TRT World is bevolen om het pand te verlaten en zendt nu uit vanuit Engeland.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is momenteel niet in Turkije. Hij zou volgens bronnen in Rome onderdak zoeken. dat lid is van de NAVO. Erdogan zegt in een verklaring te geloven dat er snel een einde aan de coup zal komen en roept mensen op de straat op te gaan. Zijn aanhangers lijken daar massaal gehoor aan te hebben gegeven en protesteren op straat.

De bevelhebber van het Turkse leger stelt dat de coupplegers een kleine groep zijn en “niets om je zorgen over te maken”. De legerleiding heeft alle militairen opgeroepen terug te keren naar legerbases.

De Ataturk-luchthaven in Istanbul is afgesloten en alle vluchten zijn geannuleerd. Vlucht KL1617 vanuit naar Istanbul is geland in Wenen om te tanken en keert daarna terug naar Nederland. Verder zijn er geen vluchten meer vrijdag. Het is nog onbekend of vluchten zaterdag wel weer mogelijk zijn van en naar Turkije.

Facebook Comments

Mobile & Tablets