Overig Nieuws

Chinees ruimtestation stort neer in Europa

Chinees ruimtestation stort neer in Europa

March 20th, 2018

Er is grote kans dat een Chinees ruimtestation binnenkort neerstort ergens in Europa. De Tiangong 1 zweeft al een tijdje langzaam en ongecontroleerd richting de aarde. Volgens de laatste berekeningen zal het ruimtestation ergens tussen 28 maart en 11 april neerstorten.

De exacte locatie is niet bekend, maar volgens China zal dit zijn tussen 43 graden Noorderbreedte en 43 graden Zuiderbreedte. Dat is een groot gebied waar miljarden mensen wonen. Nederland zal dan niet getroffen worden, maar andere Europese landen als Spanje, Italiƫ en Griekenland kunnen wel de lul zijn.

De Tiangong 1 was het eerste Chinese ruimtestation en werd gelanceerd in 2011. Het werd in 2012 en 2013 nog door Chinese astronauten bezocht. Een ernstige storing aan de batterij en energievoorziening zorgde er in 20 voor dat het contact met het ruimtestation verloren ging. In september 2016 gaven de Chinezen toe dat het station ergens in 2018 zou neerstorten op aarde. Het station weegt zo’n negen ton en heeft een diameter van elf meter. De komende weken zal blijken waar dat zal zijn.

Facebook Comments